16 Mart 2025 10:09

Norveç’te ‘ABD üslerine hayır’ eylemi yapıldı

Oslo'da Amerikan üslerine karşı yapılan eylemde, bunların ülkeyi hedef haline getirdiği vurgulanarak, Norveç'in 1949'dan bu yana uyguladığı üs politikasına geri dönmesi istendi.

Norveç’te ‘ABD üslerine hayır’ eylemi yapıldı

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel

Mahmut Algünerhan
[email protected]


Oslo — Norveç’te ülkedeki Amerika üsleri protesto edildi. 

Eylem başkente Oslo'ya 60 kilometre uzaklıktaki Moss iline bağlı Rygge havaalanı önünde yapıldı. Önceleri uluslararası uçuşlara açık olan ancak şimdi kullanılmayan havaalanı, Amerika’nın Norveç’teki 12'nci üssü olarak kullanılıyor.

“Silahlanma yarışını durdurun, nükleer silahlara hayır”, “Norveç topraklarında hiçbir üsse yer yok” “Gazze yaşasın – silah ambargosu şimdi”, “Amerika için savaş istemiyorum” ve “NATO Norveç’ten çık” gibi pankart ve dövizlerin taşındığı gösteriye yaklaşık 200 kişi katıldı.

Yapılan konuşmalarda, ABD üslerinde Norveç’in değil Amerikan yasalarının geçerli olduğu, üslerin ülkeyi hedef haline getirdiği, kirlilik riskini artırdığı, Norveç’in egemenlik haklarını ABD’ye devretmesine neden olduğu vurgulandı. Ayrıca Norveç hükümetinin, ABD’nin herhangi bir üssünde nükleer silah depolayıp depolamadığını kontrol etme hakkından vazgeçmiş olduğuna da dikkat çekilerek, “Amerikan askeri üslerinin derhal kaldırılmasını ve Norveç'in 1949'dan bu yana uyguladığı üs politikasına geri dönmesi” istendi.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel

Kuzey Avrupa ve Baltık’ta 65 ABD üssü var 

Norveç ve Kuzey Avrupa, Rusya’ya karşı planlanan olası savaş için bir harekat alanı haline getiriliyor. Norveç'teki 12 yeni Amerikan üssü, Kuzey Avrupa'daki 47 yeni üssün parçası. Baltık ülkeleri de dahil Kuzey Avrupa ve Baltık’ta 65 Amerikan üssü bulunuyor. Bu üsler, dünya çapında 800’den fazla Amerikan üssünden oluşan bir ağın parçası durumunda.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/Evrensel

Norveç’te ABD üssü haline getirilen Rygge havaalanı, F-15, F-16, F-35 ve F-22 Raptor gibi Amerikan savaş uçaklarını kabul etmek için güçlendiriliyor. ABD buraya başlangıç olarak iki milyar kron yatırım yaptı. Ayrıca F-35 uçaklarıyla Rygge’de tatbikatlar gerçekleştirildi. F-22’nin gizlilik özellikleri F-35’ten daha gelişmiş durumda. Bunların Rus hava savunmasını etkisiz hale getirerek diğer savaş uçaklarının saldırı yapmasına olanak sağlamak için tasarlanmış uçaklar olduğu tartışılıyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
10 Mayıs 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et